Fattoria Terreno är en svenskägd vingård i Greve in Chianti. En blomstrande vingård skulle jag vilja benämna den som. Mats och Birgitta Ruhne som från början av 90-talet bestämde sig för att börja producera kvalitétsvin, och som från den dagen sakta men säkert har byggt upp ett namn och utvecklat riktigt fina Chianti Classico viner. De omnämns med sin Chianti Classico Riserva 2009 i senaste upplagan av Decanter, som är ett vinmagasin och som många vinentusiaster på olika nivåer läser flitigt.
För mig och säkert för många andra är vingården en outforskad pärla. Här samsas passionen och kärleken till vinet men vardagligt bestyr och utöver det så finns en agriturismo som även den har blomstrat med åren. Svenska turister som sökt sig ner till vinlandet och den oemotståndliga naturen och landskapet. Här har framförallt en varsam hantering och kärleken till rankorna spelat stor roll för vilka viner gården valt att producera. Terreno är i dagsläget en medelstor vingård som slåss om uppmärksamheten mittibland hundratals andra vinproducerande gårdar.
Från en druvklase på en vinranka till ett komplext vin med personlighet och stil går det med enkelhet att följa druvans evolution mot målet här på Terreno, den dryck som så många fler än jag älskar. Det är kunniga och erfarna vinmakare och vingårdsarbetarnas respekt för grödan ute på vinfälten som i samspel med ägarnas gedigenhet utvecklar gården och produktionen till det bättre. En strävan mot att vara ekologiska har uppfyllts och förhoppningsvis i framtiden kanske gården skulle kunna vara biodynamiska, målet är att påverka jorden så lite som möjligt.
Det är oerhört tillfredsställande att ha gått från lite kunskap om Terreno till att nu vara en del av gården. En sommelierstudent från Grythyttan mittibland vinrankorna och hjärtat av en pulserande produktion, känslan av det är obeskrivlig. Den gästvänlighet och entusiasm jag mötts av gör att jag inte vill annat än att vara dess ansikte utåt för de hundratals gäster och turister som besöker gården under sommaren kommer att möta. Jag har fått chansen att vara en del i hantverket som är allt annat än enkel, det är få förunnat som har möjlighet till detta, och jag kommer aldrig ångra beslutet om att spendera min sommar på en sådan otrolig plats som Terreno.
I sommar kommer jag skriva om vad som sker på gården, så jag hoppas ni läser detta med nöje!
//Josefine
Det är oerhört tillfredsställande att ha gått från lite kunskap om Terreno till att nu vara en del av gården. En sommelierstudent från Grythyttan mittibland vinrankorna och hjärtat av en pulserande produktion, känslan av det är obeskrivlig. Den gästvänlighet och entusiasm jag mötts av gör att jag inte vill annat än att vara dess ansikte utåt för de hundratals gäster och turister som besöker gården under sommaren kommer att möta. Jag har fått chansen att vara en del i hantverket som är allt annat än enkel, det är få förunnat som har möjlighet till detta, och jag kommer aldrig ångra beslutet om att spendera min sommar på en sådan otrolig plats som Terreno.
I sommar kommer jag skriva om vad som sker på gården, så jag hoppas ni läser detta med nöje!
//Josefine
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar