Även vid de enklaste middagarna här i Toscana så börjar man måltiden med antipasto. Några oliver, lite kallskuret eller bruschetta. Här i regionen stöter man ofta på Crostini di fegatini och Fettunta (tomat bruschetta). Nu när det är säsong så plockar vi även gärna färska kronärtskockor och äter med olivolja före maten.
Crostini di Fegatini
Dessa små leverpastejsliknande skapelser kanske inte ser mycket ut för världen men de är silkesmjuka och oemotståndligt goda!
Ingredienser:
2 msk smör
1 stor gul lök
250g kycklinglever
1 1/2 dl vitt vin
Nymalen svartpeppar
1-2 stora ansjovisléer
2 msk kapris
4 msk kycklingbuljong
Lantbröd.
Gör så här:
Smält smöret i en stekpanna. Bryn löken så den blir mjuk. Skär levern i mindre bitar och lägg ner i pannan med löken. När levern fått fin färg, tillsätt vitt vin i små doser och låt koka. Rör ofta. Smaka av med peppar. Mixa levern och löken med ansjovis och kapris. Hetta upp buljongen och rör ner i patén så den blir smidig, smaka av med salt. Rosta eller smörstek brödskivor och servera pastejen varm!
Kronärtskockor med citron och olivolja
Ingredienser:
Kronärtskockor (1 liten per person)
1/2 citron per kronärstkocka
olivolja
smör
salt
Gör så här:
Bryt av stjälken på kronärtskockan, klipp eventuellt bort de vassa piggarna och lägg skockan i en kastrull. Täck med kokande vatten och citron skivad i stora skivor. Salta ordentligt och koka under lock ca 20 minuter eller tills bladen lossnar lätt. Ta upp skockan och låt svalna något. Smält lite smör och blanda med lika stor del olivolja i små skålar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar