onsdag 31 juli 2013

TERRENO PETIT VERDOT 2010



Efter den stora succén med Terreno Petit Verdot 2009 kommer nu äntligen 2010 års upplaga av vår Petit Verdot som lanseras den 1 augusti på Systembolagets exklusiva sortiment.


En fransk finsmakare har hittat ett nytt hem i Toscana
Terreno har 0,5 hektar av den franska druvan Petit Verdot och efter skörden 2009 var vinet så intressant att vi beslutade att göra en liten produktion Petit Verdot "in purezza", dvs hundra procent Petit Verdot. Vinet sålde slut på kort tid men nu är vi tillbaka med Terreno Petit Verdot 2010.

Doft och smak karaktär
Stor generös och fruktig doft med inslag av viol och plommon. Vinet mår bra av att luftas. Ett kraftfullt och generöst vin med mjuka tanninerna i balanserad stil. I smaken finner man inslag av mogna plommon och björnbär. Vinet har en lång härlig och fruktintensiv eftersmak.

Mat som passar till
Smakrika kötträtter av nöt, lamm, vilt och griskött. Gärna grillat med feta såser och smakrika tillbehör såsom vitlöksfräst svamp och grillade grönsaker.


Buteljering av Momento Massimo 2011


Vår Momento Massimo är en blend där tre olika druvsorter samsas,  45% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon och 10% Sangiovese. Alla dessa tre druvsorter har genomgått en alkoholjäsning enskilt på små ståltankar i 10 dagar, i den processen sker även en så kallad skalmacerering och det är under skalmacereringen som färgämnen samt smakämnen urlakas från skalen och druvkärnorna, vilket ger det slutgiltiga vinet sin karaktär. Därefter genomgår vinet en malolaktisk jäsning på barriquer, under den tiden så utförs en omrörning i vinet som kallas bâtonnage, vilket betyder att jästfällningen på faten rörs om och det extraheras mer fyllighet och struktur till slutprodukten. Efter detta så lagras vinet tjugofyra månader på nya, små 225 liters franska ekfat, när tiden sedan är inne så buteljeras vinet och får sedan vila ytterligare tjugofyra månader på butelj.



Här nedan kan ni se en video på när MM 2011 buteljerades förra veckan.




måndag 29 juli 2013

Betraktelser av en vingård



Det är natt och Mats Ruhne, som är en av ägarna av Terreno har hämtat upp mig på Florence busstation. Jag, Josefine Forsgren, som i vanliga fall studerar programmet Sommelier och Måltidskreatör på universitetet i Grythyttan, det är en treårig utbildning och jag har precis avslutat mitt första år på skolan. Jag har alltid romantiserat livet på samt kring en vingård och nu har jag fått chansen att uppleva det på riktigt. Spänd av förväntan sitter jag nu på passagerarsätet och lyssnar på när Mats berättar vilket rikt kulturellt arv som finns i Toscana. Allt från världsberömt terracotta till att Leonardo Da Vinci målat sitt kända verk av Mona Lisa i på ett  närliggande slott, VignamaggioDet tar ungefär 40 min från Florens att komma till Terrenos vingård, det är en snirklig och på snudd besvärlig väg ut från Florens innan en landsväg 222 går att följa mot Greve in Chianti. Precis när byn Greti tar slut svänger vi upp på en grusväg som leder upp till Fattoria Terreno. 





Fattoria Terreno är en svenskägd vingård i Greve in Chianti. En blomstrande vingård skulle jag vilja benämna den som. Mats och Birgitta Ruhne som från början av 90-talet bestämde sig för att börja producera kvalitétsvin, och som från den dagen sakta men säkert har byggt upp ett namn och utvecklat riktigt fina Chianti Classico viner. De omnämns med sin Chianti Classico Riserva 2009 i senaste upplagan av Decanter, som är ett vinmagasin och som många vinentusiaster på olika nivåer läser flitigt. 

För mig och säkert för många andra är vingården en outforskad pärla. Här samsas passionen och kärleken till vinet men vardagligt bestyr och utöver det så finns en agriturismo som även den har blomstrat med åren. Svenska turister som sökt sig ner till vinlandet och den oemotståndliga naturen och landskapet. Här har framförallt en varsam hantering och kärleken till rankorna spelat stor roll för vilka viner gården valt att producera. Terreno är i dagsläget en medelstor vingård som slåss om uppmärksamheten mittibland hundratals andra vinproducerande gårdar. 

Från en druvklase på en vinranka till ett komplext vin med personlighet och stil går det med enkelhet att följa druvans evolution mot målet här på Terreno, den dryck som så många fler än jag älskar. Det är kunniga och erfarna vinmakare och vingårdsarbetarnas respekt för grödan ute på vinfälten som i samspel med ägarnas gedigenhet utvecklar gården och produktionen till det bättre. En strävan mot att vara ekologiska har uppfyllts och förhoppningsvis i framtiden kanske gården skulle kunna vara biodynamiska, målet är att påverka jorden så lite som möjligt. 

Det är oerhört tillfredsställande att ha gått från lite kunskap om Terreno till att nu vara en del av gården. En sommelierstudent från Grythyttan mittibland vinrankorna och hjärtat av en pulserande produktion, känslan av det är obeskrivlig. Den gästvänlighet och entusiasm jag mötts av gör att jag inte vill annat än att vara dess ansikte utåt för de hundratals gäster och turister som besöker gården under sommaren kommer att möta. Jag har fått chansen att vara en del i hantverket som är allt annat än enkel, det är få förunnat som har möjlighet till detta, och jag kommer aldrig ångra beslutet om att spendera min sommar på en sådan otrolig plats som Terreno. 

I sommar kommer jag skriva om vad som sker på gården, så jag hoppas ni läser detta med nöje!

//Josefine 






måndag 15 juli 2013

Vi firade 25 år på Terreno

Helgen den 12-14 juli 2013 firade vi våra 25 år på Terreno med fest i dagarna tre. Samtidigt som festen släppte vi vårt jubileumsvin, en specialblend i begränsad upplaga som bara säljs i vår butik här på vingården.


Fredagskvällens festligheter bestod av Italiensk buffé med prosciutto, salami, vitello tonnato, foccaccia, ostar, rostbiff, grillade grönsaker, pestopotatis, grönsallad med rostade pinjenötter, matvetesallad med salsiccia, zucchinicarpaccio med rosépeppar och parmesan och mycket mer...



Lördagens kalas i villans trädgård. 










fredag 12 juli 2013

Hagelskur, 11 juli 2013

Här kan ni se en film från den häftiga hagelskur som kom den 11 juli 2013. Det hände för två år sedan också, den 2 juli 2011. Det kom en hagelskur som på mindre en 30 minuter förändrade förutsättningarna för hela årets skörd. Ha på ljudet så hör ni hur mycket vatten som kommer. Det vita, som ser ut som snö, på gräset är hagel. 




Haglet slår sönder druvorna men även bladen vilket gör att fotosyntesen för de druvor som hänger kvar blir rubbad. Rankan åtgärdar detta genom att skjuta ut nya blad. Faran efter en hagelskur är att det uppkommer svampangrepp på både blad och druva. Vi jobbar ekologiskt och använder oss därför inte av bekämpningsmedel. Det vi gör är att försöka motverka angreppen med kopparsulfat, kalk och vatten. Det påverkar varken druvan eller människan negativt. Det koppar är farligt för i jordbruk är jorden, därför vill man använda så absolut lite som möjligt.

Inget ont som inte har något gott med sig. 2011 ledde haglet till att vi för första gången gjorde Terreno Rosato di Toscana som nu finns i beställningssortimentet på Systembolaget.

torsdag 11 juli 2013

Antipasto i Toscana

Även vid de enklaste middagarna här i Toscana så börjar man måltiden med antipasto. Några oliver, lite kallskuret eller bruschetta. Här i regionen stöter man ofta på Crostini di fegatini och Fettunta (tomat bruschetta). Nu när det är säsong så plockar vi även gärna färska kronärtskockor och äter med olivolja före maten. 



Crostini di Fegatini
Dessa små leverpastejsliknande skapelser kanske inte ser mycket ut för världen men de är silkesmjuka och oemotståndligt goda!

Ingredienser:
2 msk smör
1 stor gul lök
250g kycklinglever
1 1/2 dl vitt vin
Nymalen svartpeppar
1-2 stora ansjovisléer
2 msk kapris
4 msk kycklingbuljong
Lantbröd.

Gör så här:
Smält smöret i en stekpanna. Bryn löken så den blir mjuk. Skär levern i mindre bitar och lägg ner i pannan med löken. När levern fått fin färg, tillsätt vitt vin i små doser och låt koka. Rör ofta. Smaka av med peppar. Mixa levern och löken med ansjovis och kapris. Hetta upp buljongen och rör ner i patén så den blir smidig, smaka av med salt. Rosta eller smörstek brödskivor och servera pastejen varm!



Kronärtskockor med citron och olivolja

Ingredienser:
Kronärtskockor (1 liten per person)
1/2 citron per kronärstkocka
olivolja
smör
salt

Gör så här:
Bryt av stjälken på kronärtskockan, klipp eventuellt bort de vassa piggarna och lägg skockan i en kastrull. Täck med kokande vatten och citron skivad i stora skivor. Salta ordentligt och koka under lock ca 20 minuter eller tills bladen lossnar lätt. Ta upp skockan och låt svalna något. Smält lite smör och blanda med lika stor del olivolja i små skålar.