torsdag 13 juni 2013

Den vilda beundrargrytan




Vildsvin älskar vindruvor. Deras känsliga luktsinne kan avgöra precis när druvorna är mogna. En tränad människa kan smaka sig till när sötman och syran har en bra balans och nuförtiden finns även mätinstrument som kan avgöra exakt när druvan bör skördas men grisarna har det alltså i trynet. Här på Terreno har vi inhägnat många av vinfälten för att hålla dem ifrån vinrankorna men grisarna kämpar hårt. De gräver sig in, de skickar galten för att göra hål i stängslet, de river bort hela staket. Det är en ständig kamp. Vildsvin är en delikatess här i Chianti Classico-regionen och de passar alldeles utmärkt till vinet som produceras här. Kanske är det just för att det inte bara är vinet som består av Sangiovese utan även vildsvinen? Oavsett så är kombinationen oslagbar.

Förra sommaren blev en av tjejerna här på gården uppvaktad av byns jaktmästare. Han blev mycket förälskad och visade sin beundran på alla tänkbara sätt. En dag dök han upp på Terreno, inte med blommor, inte med choklad utan med ett helt vildsvin på bilaket. 

Tyvärr slutade inte kärlekshistorien lyckligt men än i dag äter vi vildsvinet som han kom med och denne beundrare har fått gett namn till vildsvinspastan som vi gärna avnjuter här på vingården tillsammans med ett glas Chianti Classico.

Den vilda beundrargrytan

Ingredienser (för 4 personer):
600 g Vildsvinskött (stek/bog/grytbitar) men det fungerar med vanlig gris också om man inte får tag på
vildsvin. 
2 msk vinäger
ó dl Terreno olivolja
Några kvistar rosmarin
2 selleristjälkar
2 morötter
2 gula lökar
ó buljongtärning
Svartpeppar och salt.

Gör så här

Dag 1: Dela grönsakerna grovt och blanda med vinet, vinägern, oljan och kryddorna i en stor skål. Skär köttet i tärningar, ca 3x3 cm. Lägg ner dem i vinmarinaden och låt dra över natten. Detta gör att den tunga viltsmaken dämpas. Används fläskkött räcker det med några timmar i marinaden.

Dag 2: Hacka grönsakerna i grytan i finare bitar. Ta upp köttbitarna och stek i olja i en djup panna. Häll på grönsakerna och en buljongtärning, slå på 2 dl av vinmarinaden och fyll sedan på med mer vin så att det täcker köttet och grönsakerna. Låt koka 2-3 timmar tills köttet är mört. Man kan slå på lite vatten om vätskenivån sjunker för lågt, köttet ska vara täckt och grytan ska koka. Servera grytan över pasta och njut med Chianti Classico!

Buon appetito!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar