Focaccia är ett bröd som numera är välkänt i Sverige och finns på caféer överallt. Dock finns det inget som går upp emot en hembakad focaccia gjord på fin olivolja, goda oliver och färsk rosmarin. Tricket för att lyckas är att använda en riktigt bra olivolja och att tillsätta olivoljan i alla steg!
Ingredienser:
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
1 dl olivolja (eller lite mer...)
300-350 g ekologiskt vetemjöl + lite till utbakning
Grovt salt, oliver
Färsk rosmarin
Endast fantasin sätter stopp för smaksättningen, vi älskar t.ex. att lägga på ett berg av rödlök!
Gör så här:
Lös jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt 1/2 dl olivolja, blanda i lite mjöl i taget och tillsätt 1 tsk salt. Arbeta degen i 10 minuter så den blir smidig. Låt jäsa till dubbel storlek i en rikt oljad bunke täckt med
en kökshandduk (ca 45 minuter).Värm ugnen till 200 grader. Smör en långpanna eller en stor ugnssäker form. Arbeta degen lätt så att luftbubblor försvinner och nytt syre tillförs. Platta ut eller kavla degen, gör gropar med fingrarna och tryck ner oliver och rosmarin. Låt jäsa i ytterligare 20 minuter. Ringla över rikligt med olivolja, salta och grädda i ca 30 minuter. Och till sist.. kanske lite mera olivolja!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar