I början av september skördades de gröna druvorna som planterats bland Sangiovesen i de äldre fälten här på Terreno. Den skördades tidigt för att behålla en frisk syra. Vi plockar för hand och gör en stor del av kvalitetsarbetet direkt i fältet. Torra, skadade eller mögliga druvor väljs bort direkt. Vi plockar i korgar om ca 20 kilo, inte mer, detta för att trycket på de druvorna som ligger längst ner inte ska bli för stort. De gröna druvorna pressas direkt och ligger alltså inte på sina skal överhuvudtaget. Två dagar efter pressen så tar vi bort den mest koncentrerade delen av druvmusten, feccian, och sedan får det vita vinet jäsa på tempererad ståltank.
Vi har också skördat vår Pinó Nero som är odlad uppe i Apeninerna där väder och vind passar Pinó Neron bättre än det varma klimatet här i Chianti. Även Pinón skördades tidigt för att bli vår "Champagnino" eller "Mini-Champagne", ett mousserande vin enligt traditionell metod som vi börjat utveckla här på Terreno. Druvorna pressades direkt för att saften inte ska ta för mycket färg från skalen. Under pressning tillsätts kolsyreis för att minimera saftens kontakt med syre. En pressning tar mellan 2 och 3 timmar. Efter pressning fermenterar druvsaften på tempererad ståltank.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar