I samband med utställningen om Carl Larsson som pågår just nu på
Konstakademin i Stockholm så driver serveringen Atelier Food projektet
"Carl Larsson käkade pizza" med utgångspunkt i pizza och
mångfald. I måndags var vi med och arrangerade "Carl Larsson käkade
pizza - och drack vin!", en kväll med samtal om mat, konst, pizza,
tradition, utveckling, vin, måltid och kultur, det hemtama och det okända –
utifrån det faktum att Carl och Karin Larsson faktiskt bakade pizza redan år
1900 i Sundborn.
Några av de medverkande: Charlotte Birnbaum och Jan Åman berättade
om pizza, mat och konst, Helén Hallgren Archer, Nationalmuseum, om Carl och
Karin Larssons resorna i Europa, Sofia Ruhne, Carl Jan Granqvist och Karsten
Thurfjell om måltider, mat och vin, Li Kolker, Historiska museet, om
kåldolmar och Karl XII.
Vi fick dessutom smaka på resultaten av
pizza-labbet tidigare på dagen, där kockar mött konstnärer som Carsten Höller,
Dan och Axel Wolgers samt Ronald Jones kring några väl utvalda råvaror.
OM PROJEKTET
Carl Larsson, som blir föremål för
Nationalmuseums första utställning på Konstakademien, används ofta som en
symbol för det allra mest svenska. Men faktum är att Carl Larsson var en person
som importerade influenser från omvärlden. Den formgivning som blivit liktydigt
med det allra mest svenska var i själva verket inspirerad av engelska
förebilder. Också när det gäller maten fick Carl Larsson influenser från sina
utländska resor. På Sundborn serverades de facto pizza – kanske den första i
Sverige. Atelier Food sätter i samband med Carl Larsson-utställning igång
en undersökning med utgångspunkt i pizza och mångfald. Resultaten serveras i
Atelier Food Servering från den 15:e juni och en bit in på hösten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar